`

„Той ми предложи!” „Тя каза: ДА!”

„Той ми предложи!” „Тя каза: ДА!”

30/11/2021    Дните „един път в живота” не са толкова много и поради това искаме те да останат незабравими. Желаем да запазим от тях детайл, усещане, усмивка, които да са наш пристан, когато изпитаме нужда да се скътаем уютно в спомените си.

Такъв един необикновен ден е сватбеният. Той се явява врата, която събира два пътя и те започват да лъкатушат в един. Първият – на женското начало - окичен с романтика, захаросани желания, бели дантелени мечтания и вторият – на мъжкото - спретнат, стилен и ярко изразен. Отвори ли се тази врата, преминеш ли през нея, тя се хлопва и хлопването и е знак за начало на нещо ново, към което естествено се стремим в определен етап от живота си.

Няма жена, която още с първия прочит на приказка за принцеси, да не е искала да бъде булка. Вярвам няма и мъж, който щом е открил своята дулсинея, да не е искал да го оповести шумно. Един празник, един ден, който е „един път в живота” и в представите на младоженците той протича като откъс от интригуваща книга.


Ако питаме възрастен човек, какво мисли за днешните сватби, вероятно би отговорил: „То...едно време се събирахме да помогнем на младото семейство, а сега... (и ще махне с ръка, която красноречиво ще издаде мнението му).”

Отминалите времена са си отминали времена, настоящият момент си е настоящ момент и промяната в хората налага и промяна на вкусовете им. Стилове като винтидж, готик, славянски, Гетсби, Чеби шик, Hipsters... не са стилове само в творчеството, а и в днешните сватбени предпочитания. А и нима сватбеният празник не е творчески акт?! Бихме даже го определили като мащабна продукция, представена само в един ден, зад която стоят множество професионалисти.

И така...за професионалистите, супервизьори, които знаят, могат и с всички техники и средства желаят да съдействат. Струпва се голям кръг от хора и всички са водени от една цел: Как да „влязат в главите” на младоженците и да реализарат техния неповторим ден?! Всички те са важни и това никак не го оспорваме, но в този момент бихме желали да обърнем внимание на поканите. Този дребен детайл, който първи известява за хубавото събитие и единствен остава в кутията за спомени на гостите.

Покана:

 1. Молба към някого да направи нещо.

 2. Напечатан лист с предложение към някого да направи нещо.

Обединявайки двете значения, може да обобщим, че поканата е елегантен начин, жест, с който искаме желан човек да сподели празника ни. И щом човекът е желан, би трябвало покана за него да е добре подбрана. Освен правилното и подбиране, тя до голяма степен разкрива части от собствените ни предпочитания. Може леко да загатне за стила, в които ще бъде представено сватбеното тържество, така че...трябва да се обърнем към нея с нужното внимание.

Класиката изисква да се придържаме към белия цвят, като символ на чистота и ново светло начало, но съвременните младоженци се стремят да изявят себе си, собствените си предпочитания и дързост.

Ако приемате съвети бихме Ви дали няколко?! Изберете покана, която най-много се доближава до собствения Ви вкус. Нека този начален детайл да е връзка и лека препратка към това, което предстои за поканените. По този начин те ще са подготвени за избрания от Вас стил и биха могли да съобразят облеклото си, така че да се превърнат в естествен декор за предстоящите сватбени снимки. Присъстващите ще се чувстват комфортно и няма да има неприятни изненади.

Грамотността на поднесения текст е задължителна. Както подсказахме по-горе, това е спомен, които се пази дълго и би било твърде неприятно поканата Ви да е написана с грешки. Неграмотно поднесеното писание говори за ниска езикова култура, неглижиране на поканата като първа стъпка към осъществяване на сватбения ден и лоша реклама, както за човека, който сте ангажирали, така и за Вас самите.

Подбере текста според темперамента си-закачлив, делови..., но ясно структурирайте и отделете прегледно важната информация за поредността на събитията. Смесване и разводняване на същественото би довело до объркване в гостите Ви и неволно пропускане на  част от предвидените традиционни ритуали в празничния ден.

При възможност поднесете поканата лично на гостите си. Това заявява категоричното Ви желание, поканеният да сподели личния Ви празник. Предайте я навреме, защото както за Вас - младоженците, така и за гостите Ви този повод е необикновен и ангажиращ. Вие и поканените имате нужда от предварителна подготовка, а и вълнението за тях е също голямо.

Персонализирайте всяка покана, като на плика, ако сте предвидили такъв, или на самата покана изпишете името на вашия гост. Така ще създадете усеща в него, че е специален и ще демострирате доброто си лично отношение.

Твърде скъпата покана не е гаранция за избор на най – доброто и стилът не се измерва с финикийски знаци, а с вкус. Следвайте собствените си виждания и разчитайте на интуицията си, защото поканата е индивидуалност, знак, който представя Вас самите. Не оставяйте някой друг да я избере. Приемете съвет, но нека изборът е личен! Това е Вашият ден и поканата е за Вашето представление. С нея ще заявите желание към присъствието на определен човек, но заедно с него ще поканите настроение, усмивки, радост, които са неизменния декор и гаранция за щастлив сватбен ден.


 И нека поканата е личен почерк, поканеният добре дошъл, младоженците щастливи герои, а сватбата незабравимо изживяване. 

Автор: Анелия Янева-Димитрова